چیلرها یکی از مهمترین تجهیزات در خنک کننده هستند و به طور کلی می توان آنها را به دو دسته چیلرهای تراکمی و چیلرهای جذبی تقسیم کرد. چیلرهای تراکمی معمولاً از انرژی الکتریکی و چیلرهای جذبی از انرژی حرارتی به عنوان منبع اصلی خنک سازی استفاده می کنند.
فن آوری تبرید جذبی بهترین روش برای تهویه مطبوع مرکزی در تأسیساتی با ظرفیت دیگ بخار اضافی و توانایی تأمین بخار یا آب گرم مورد نیاز برای کارکرد چیلر است. چیلر جذبی به راحتی ظرفیت برودتی 25 تا 1200 تن را فراهم می کند. البته برخی از تولیدکنندگان ژاپنی موفق به تولید چیلر جذبی با ظرفیت 5000 تن شده اند. آب اغلب به عنوان مبرد در سیستم های جذب استفاده می شود. گرمای لازم برای کارکرد این چیلرها مستقیماً از گاز طبیعی یا گازوئیل تأمین می شود. منبع حرارت غیر مستقیم چیلرهای جذبی ، آب گرم در فشارهای زیاد و پایین است.
بر این اساس ، تولید کنندگان مختلف در سراسر جهان سه نوع اصلی چیلر جذبی را ارائه می دهند: شعله های آتش آزاد ، بخار و آب گرم. در طبقه بندی کلی ، چیلرهای جذبی را می توان به دو دسته چیلرهای جذبی آب و آمونیاک و چیلرهای جذب کننده آب لیتیوم بروماید و آب تقسیم کرد. در واقع ، هر چرخه تبرید جذبی دارای یک مایع جذب و یک مایع مبرد بود که بر اساس آن تقسیمات فوق انجام شد. در سیستم های آب و آمونیاک ، مبرد آمونیاک مایع جاذب آب است. در سیستم های لیتیوم بروماید و آب ، مبرد و جاذب آب محلول های لیتیوم بروماید هستند.
با این وجود ، بسته به اجزای سیستم ، می توان بخشهای دیگری را نیز ارائه داد. به عنوان مثال ، چرخه های تبرید جذبی را می توان به چرخه های تبرید 1 ، 2 و 3 اثر تقسیم کرد. امروزه چرخه های تبرید جذبی یک اثر و دو اثر در مقیاس بسیار بزرگ و به اشکال مختلف انجام می شود و چرخه سه اثر هنوز تحت مطالعه است.
اصطلاحات عمومی برای چیلرهای جذبی
چیلرهای جذبی به یک معنا مانند چیلرهای فشاری عمل می کنند ، اما مهمترین آنها عبارتند از:
الف) اواپراتور از گرمای آب تهویه ساختمان برای تبخیر مبرد فرار در فشار کم استفاده می کند.
ب) گاز مبرد کم فشار از اواپراتور خارج شده و گاز مبرد فشار قوی به کندانسور ارسال می شود.
ج) گاز مبرد در یک کندانسور تقطیر می شود.
د) مبرد همیشه در یک چرخه در گردش است.
تفاوت اصلی چیلرهای جذبی با چیلرهای تراکمی:
الف) چیلر تراکمی از کمپرسور برای گردش مبرد استفاده می کند ، در حالی که چیلر جذبی فشرده ساز ندارد و در عوض از انرژی حرارتی منابع مختلف برای تغییر غلظت محلول جاذب استفاده می کند .. با تغییر غلظت ، فشار نیز تغییر می کند. اجزای مختلف خنک کننده اصلاح می شوند. این اختلاف فشار باعث گردش مبرد در سیستم می شود.
ب) ژنراتورها و جاذب های چیلر جذبی جایگزین کمپرسورها در چیلرهای تراکمی شده اند.
ج) چیلرهای جذبی معمولاً از آب یا جاذب استفاده می کنند که نمک لیتیوم بروماید است.
د) مبرد چیلر تراکمی نوعی کلروفلوئوروکربن یا هالوکلروفلوئوروکربن است ، اما مبرد چیلر جذبی معمولاً آب یا آمونیاک است.
ه) چیلر تراکمی انرژی مورد نیاز انرژی الکتریکی را تأمین می کند و انرژی ورودی چیلر جذبی از طریق آب گرم یا بخار ورودی به ژنراتور تأمین می شود. گرما ممکن است از اجاق گاز یا دیگ بخار ایجاد شود. گرمای فرآیندهای دیگر نیز ممکن است مانند بخار کم فشار ، آب گرم صنعتی ، گرمای استخراج شده از اگزوز توربین گاز و بخار کم فشار از اگزوز توربین بخار استفاده شود.
مهمترین مزایای چیلرهای جذبی نسبت به چیلرهای تراکمی عبارتند از:
الف) صرفه جویی در مصرف برق: همانطور که در بالا ذکر شد ، چیلرهای جذبی از گاز طبیعی ، گازوئیل یا حرارت اتلاف به عنوان منبع اصلی انرژی خود استفاده می کنند و برق بسیار کمی مصرف می کنند. مصرف برق ، مقایسه و تجزیه و تحلیل کمی در فصل بعدی بحث شده است.
ب) صرفه جویی در هزینه خدمات برق: هزینه نصب سیستم شبکه برق در یک پروژه را می توان براساس حداکثر ظرفیت برق تعیین کرد. چیلرهای جذبی انرژی کمتری مصرف می کنند و بنابراین هزینه های خدمات را کاهش می دهند. در اکثر ساختمان ها ، نصب چیلر جذبی ، برق را برای مصارف دیگر آزاد می کند.
ج) کاهش هزینه منبع تغذیه اضطراری: در ساختمانهایی مانند مراکز درمانی و اتاقهای رایانه که وجود یک سیستم منبع تغذیه اضطراری برای پشتیبانی از سیستم خنک کننده مورد نیاز است ، استفاده از چیلر جذبی هزینه این تجهیزات را به میزان قابل توجهی افزایش می دهد. می تواند صرفه جویی کند
د) صرفه جویی در هزینه اولیه مورد نیاز دیگ بخار: برخی از چیلرهای جذبی را می توان به عنوان بخاری در زمستان استفاده کرد ، تأمین آب گرم برای سیستم های گرمایشی با دمای حداکثر 203 استفاده از این چیلرها نه تنها هزینه خرید دیگ بخار را کاهش می دهد بلکه باعث صرفه جویی در فضای زیادی نیز می شود.
ه) بهبود کارایی دیگ بخار در تابستان: امکانات پیچیده ای مانند بیمارستانهایی که برای تجهیزات مانند سیستم های عقیم سازی و اتوکلاوها در تمام طول سال به بخار نیاز دارند ، به دیگهای بخار بزرگی مجهز هستند که عمدتا در تابستان با بار کم کار می کنند. نصب چیلر جذبی بخار در چنین مواردی باعث افزایش بار تابستانی و مصرف بخار و در نتیجه بهبود قابل توجه عملکرد و کارایی دیگ می شود.
و) بازده اولیه سرمایه گذاری: چیلرهای جذبی نسبت به چیلرهای تراکمی نیاز به انرژی کمتری دارند که باعث کاهش هزینه های عملکرد می شود. با در نظر گرفتن اختلاف قیمت بین چیلر جذبی و چیلر فشاری به عنوان مبلغ سرمایه گذاری و پس انداز سالانه ناشی از کاهش هزینه انرژی به عنوان بازگشت سرمایه ، به طور قطع بازده سرمایه گذاری شده برای چیلر جذبی معرفی می شود ، می توان گفت. در وضعیت بسیار خوبی قرار دارد.
ز) کاهش صدا و لرزش: لرزش و نویز ناشی از کارکرد چیلر جذبی بسیار کمتر از چیلر فشاری است. منبع اصلی صدا و ارتعاش در چیلر تراکمی کمپرسور است. چیلرهای جذبی کمپرسور ندارند و تنها منبع سر و صدا و لرزش پمپ کوچکی است که برای گردش مبرد و محلول لیتیوم بروماید استفاده می شود. صدا و لرزش این پمپ های کوچک بسیار ناچیز است.
ح) رفع خطرات زیست محیطی توسط مبردهای مضر: در چیلرهای جذبی ، برخلاف چیلرهای تراکمی ، از مواد CFC یا HCFC که لایه ازن را تخلیه می کنند ، استفاده نمی شود. بنابراین ، آنها خطری برای محیط زیست ایجاد نمی کنند. چیلرهای جذبی غالباً از آب به عنوان مبرد استفاده می کنند. چیلر جدید به هر حال یک سرمایه گذاری چند ساله است. استفاده از مبردهای طبیعی مانند آب در چیلرهای جذبی به دلیل قوانین و مقررات همیشه در حال تغییر در مورد استفاده از مبرد ، به گزینه بسیار مهمی تبدیل شده است.
I) کاهش گازهای گلخانه ای و تولید آلاینده ها: گرم شدن کره زمین و تولید گازهای گلخانه ای (دی اکسید کربن و غیره) که تأثیر قابل توجهی بر آلاینده ها (اکسیدهای گوگرد ، اکسیدهای نیتروژن ، ذرات معلق و غیره) در مقایسه با چیلرهای فشرده سازی دارند که به دلیل سیستم خنک کننده بسیار کمتر است.
● مقایسه چیلر جذبی ژنراتور و چیلر تراکمی
ژنراتور به طور معمول در محفظه بالایی چیلر جذبی قرار دارد و وظیفه تمرکز محلول لیتیوم بروماید و جدا کردن مبرد را بر عهده دارد.
جاذب: جاذب به طور معمول در پوسته پایین چیلر جذبی قرار دارد و وظیفه جذب بخار مبرد تولید شده در محفظه اواپراتور را دارد.
اواپراتور: اواپراتور معمولاً در پوسته پایین چیلر جذبی قرار دارد. به دلیل فشار کم محفظه (خلا نسبی) ، مبرد موجود در اواپراتور تبخیر می شود و باعث کاهش دمای آب تهویه سرد در لوله اواپراتور می شود.
کندانسور: کندانسور معمولاً در پوسته بالایی چیلر جذبی قرار دارد و وظیفه تقطیر مبرد تبخیر شده توسط ژنراتور را بر عهده دارد. بخار مبرد با لوله های برج برج تماس می گیرد و تقطیر می شود و در ظرف اواپراتور سرریز می کند. جاذب
این محلول محلول لیتیم بروماید و آب در چرخه این پروژه است.
مبرد: مبرد چیلر جذبی این پروژه آب خالص (آب مقطر) است که به دلیل فشار کم محفظه اواپراتور به دلیل تبخیر دارای ویژگی های خنک کننده است.
تبلور: محلول لیتیوم بروماید مایعی با غلظت طبیعی است ، اما اگر غلظت اولیه بیش از حد طولانی باشد ، مقدار بلورهای کوچک تشکیل شده در آن افزایش می یابد که می تواند مسیر عبور محلول را کاملاً مسدود کند. این پدیده تبلور نامیده می شود.
ضریب عملکرد: ضریب پارامترهای عملکرد تجهیزات تبرید ، از جمله چیلرهای جذبی ، شاخص های کارایی تجهیزات هستند. هرچه مقدار این پارامتر بیشتر باشد ، مصرف انرژی گرمایی بهینه تر است.