امکانات مکانیکی ساختمان شامل
امکانات گرمایش
امکانات خنک کننده
بهداشت (آب و فاضلاب)
امکانات تهویه مطبوع
امکانات استخر (استخر ، جکوزی ، سونا)
امکانات خاموش کردن (هشدار آتش ، خاموش کردن)
امکانات تأمین گاز
اجرا و طراحی آسانسور ، پله برقی ، آبنما و آبنما.
تاسیسات گاز پزشکی
سیستم های بخار
در حال بودن است. تاسیسات مکانیکی به شاخه های مختلفی از جمله صنعت ، ساخت و ساز ، ورزش ، دارو و موارد دیگر تقسیم می شوند.
درباره ساختارهای مکانیکی نظرات مختلفی وجود دارد ، اما می توان گفت که سازه های مکانیکی دانش ضد طبیعت هستند. برخلاف جذابیت بالا بردن آب ، گرما در فصل سرما ، سرما در فصل گرم ، هوای تازه در جامعه بشری ، تخلیه گازها از محل تولید و ….. تاسیسات مکانیکی دانش رفاه موجودات زنده در تضاد کامل با طبیعت است.
در دنیای امروز ، تأمین آسایش انسان یکی از اهداف اصلی است و سعی شده است این مهم در طراحی و اجرای ساخت و ساز با استفاده از امکانات مکانیکی دنبال شود. بنابراین ، یادگیری و درک علم تاسیسات مکانیکی یک موضوع مهم و اساسی برای همه کسانی است که در تأسیسات ساختمانی دخیل هستند.
در تاسیسات مکانیکی سیستم های گرمایشی ؛ خنک کننده منابع آب؛ فاضلاب تهویه ، آسانسور و پله برقی ، تأمین آتش و گاز ، استخر و سونا ، آبنما ، گازهای پزشکی ، سیستم های بخار طراحی شده اند. تاسیسات مکانیکی به شاخه های مختلفی از جمله صنعت ، ساخت و ساز ، ورزش ، دارو و موارد دیگر تقسیم می شوند. درباره ساختارهای مکانیکی نظرات مختلفی وجود دارد ، اما می توان گفت که سازه های مکانیکی دانش ضد طبیعت هستند. برخلاف جذابیت بالا بردن آب ، گرما در فصل سرما ، سرما در فصل گرم ، هوای تازه در جامعه بشری ، تخلیه گازها از محل تولید و ….. تاسیسات مکانیکی دانش رفاه موجودات زنده در تضاد کامل با طبیعت است.
امکانات ، به عنوان قلب تپنده ساختمان ، از اهمیت و اعتبار ویژه ای برخوردار است به طوری که عدم توجه به این قسمت موجب ناراحتی ساکنان می شود و در نتیجه باعث می شود مناطق مفید و بی فایده ساختمان ، بنابراین محاسبه و انتخاب تصمیم سیستم نصب مناسب بسیار حساس بوده و توسط مهندسان طراح به دست می آید ، و در این انتخاب علاوه بر دانش مهندس طراح ، نظر کارفرما یا ساکنان و امکانات و شرایط ساختمان را نیز در بر می گیرد. بسیاری از عوامل باید مورد تجزیه و تحلیل و قضاوت قرار گیرند که مهمترین آنها ایده ها هستند. شخص یا سازمان سرمایه گذار و جنبه های اقتصادی پروژه است و موارد اصلی که یک طراح سیستم تهویه مطبوع باید در نظر بگیرد عبارتند از:
1- تسهیلات مالی برای صاحب مشاغل
2- شرایط معماری ساختمان از نظر فضاهای موجود و موقعیت پروژه
3- شرایط آب و هوایی پروژه مانند دما ، رطوبت ، باد ، نور خورشید … و غیره
4- میزان بار حرارتی داخل ساختمان از ساکنان ، چراغ ها و سایر مولدهای گرما
5- توانایی ساختمان در ذخیره گرمای بدست آمده
6- جنبه های فیزیکی فضا یا ساختمان از نظر سازگاری با سیستم تهویه هوا و تجهیزات آن
وسايل و تجهيزات يک سيستم تهويه مطبوع احتياج به فضای کافي برای نصب دارند.اين مساله بايد مورد توجه مهندس طراح سيستم قرار گيرد و قبل از طراحي سيستم،امکانات ساختمان را در تخصيص فضای مناسب برای تجهيزات سيستم تهويه مطبوع مورد بررسي قرار دهد.وسعت فضای مورد نياز تجهیزات تهويه مطبوع ممکن است آنقدر کم باشد که بتوان آن را حتي در داخل فضای مورد تهويه نصب نمود،مانند فن کويل ،ولی تجهيزات يک سيستم تهويه مطبوع مرکزی که هوای مطبوع مورد نياز چندين اتاق يا فضای ساختمان را تامين مي کند،احتياج به فضای بيشتری برای نصب دارند.
عناصری که در قسمت نصب مکانیکی ساختمان طراحی و محاسبه شده اند عبارتند از:
بار خنک کننده مورد نیاز برای گرمایش ساختمان را محاسبه کنید
– سیستم گرمایشی و سرمایشی را انتخاب کنید
محاسبه کانال و سیستم لوله کشی لوازم خانگی
– مصرف آبگرم مورد نیاز را محاسبه کنید
منبعی برای ذخیره آب
– آتش را خاموش کنید
– محاسبه سیستم لوله کشی آبرسانی ، فاضلاب و تهویه
محاسبه و انتخاب تجهیزات موتورخانه
محاسبه بار خنک کننده مورد نیاز برای گرم کردن ساختمان:
اولین قدم در انتخاب سیستم مناسب ، محاسبه بار خنک کننده و گرمایشی ساختمان است. بارهای خنک کننده و گرما با کمک برنامه CARRIER محاسبه می شود که اطلاعاتی از جمله عرض جغرافیایی ، طول و ارتفاع ، دمای طراحی فضای باز در تابستان و زمستان ، اختلاف دمای شبانه روز در تابستان ، رطوبت نسبی فضای باز ، شرایط معماری برای پروژه مانند سطح دیوارها ، پنجره ها و درها را وارد می کند خارجی ، سقف و کف به برنامه داده می شود از خروجی این برنامه می توان بار حرارتی و خنک کننده فضاهای مورد نظر را بدست آورد.
انتخاب سیستم گرمایش و سرمایش:
گام بعدی انتخاب یک سیستم گرمایش و سرمایش مناسب است. مبانی مورد استفاده در طراحی و محاسبه دستگاه ها و تجهیزات برای تأسیسات گرمایش و سرمایش ، عمدتاً بر اساس اطلاعات موجود در کتابچه های صنعت متداول مانند کتابچه های ASHRAE و CARRIER است و سپس از فهرست تولید کنندگان انتخاب می شود
به طور کلی ، سیستم های گرمایشی و سرمایشی رایج در ساختمان ها با کاربردهای مختلف را می توان به شرح زیر تقسیم کرد:
– خنک کننده: تبخیری (کولر آبی ، زنت یا واشر هوا) و گرمایش: موتورخانه مرکزی یا گروه آب گرم
– سیستم تهویه مطبوع (فن کوئل ، هواکش)
– بسته های سرمایشی و گرمایشی
سیستم خنک کننده گاز یا واحد اسپلیت
محاسبه کانال و سیستم لوله کشی لوازم خانگی
با توجه به ظرفیت دستگاه های انتخاب شده (تهویه گرمایشی یا خنک کننده) ، بهترین مسیر برای عبور مجاری یا لوله ها با توجه به نقشه معماری تعیین می شود و سپس اندازه مجاری و لوله های دستگاه با استفاده از جداول و نمودارهای مربوطه محاسبه می شود.
محاسبه مصرف آبگرم مورد نیاز:
آب گرم دیگهای بخار نصب شده در موتورخانه مرکزی وارد منبع کویل یا دو جداره می شود و پس از تبادل حرارت با آب سرد وارد منابع ، آب گرم توسط پمپ تأمین و در داخل ساختمان گردش می کند. برای محاسبه میزان مصرف آب گرم ساختمان ، حداکثر مصرف آب گرم از جدول مربوطه که در زیر نشان داده شده است استخراج می شود ، سپس در ضریب تقاضا ضرب می شود و با ضرب عدد بدست آمده با توجه به ضریب ذخیره منبع ، مقدار واقعی آب گرم مصرفی بدست می آید. حجم منبع آب گرم را بدست آورید.
منبع ذخیره آب منبع ذخیره آب برای ذخیره آب مصرف شده و همچنین آب مورد نیاز برای اطفا حریق استفاده می شود. مقدار آب ذخیره شده با شرایط ، موقعیت ها و مکان های مختلف متفاوت است. معمولاً مقدار آب ذخیره شده بستگی به مصرف یک شبه پروژه و خاموش شدن آتش بر اساس زمان مورد نیاز تا ورود آتش نشانان دارد. آتش نشانی: برای اطفا حریق ، در طبقه ها از جعبه های آتش نشانی و در پارکینگ ها از آب پاش استفاده می شود ، جایی که فشار آب مورد نیاز توسط پمپ های تقویت کننده مناسب در موتورخانه مرکزی تأمین می شود. محاسبه سیستم لوله کشی آبرسانی ، فاضلاب و تهویه به منظور طراحی سیستم لوله کشی آب ، فاضلاب و تهویه مطابق برنامه های معماری ، بهترین مسیر برای عبور لوله ها انتخاب شد و سپس با کمک جداول و نمودارهای مربوطه (که برخی از آنها در پرونده pdf ارائه شده است) ، اندازه لوله ها بدست آمد. برای محاسبه حجم لوله های آب ، مقدار SFU از جدول مربوطه استخراج می شود ، سپس با مراجعه به نمودار مربوطه ، مقدار جریان آب بر حسب GPM بدست می آید و در نهایت با مراجعه به نمودار افت فشار لوله ها با سطح داخلی ناهموار ، بدست می آید قطر لوله . برای محاسبه حجم لوله های فاضلاب ، مقدار DFU را از جدول مربوطه استخراج کنید (موجود در فایل pdf) و سپس با توجه به شیب لوله و DFU بدست آمده ، قطر لوله بدست می آید. محاسبه و انتخاب تجهیزات موتورخانه: با توجه به بار گرمایش و سرمایش محاسبه شده و همچنین بخار آب گرم مورد نیاز ساختمان ، دیگ بخار ، اجاق گاز ، چیلر ، برج خنک کننده ، سیم پیچ یا منبع دو جداره ، منبع انبساط ، پمپ گردش گرمایش و پمپ توزیع آب گرم و … از فهرست مربوطه انتخاب شده است. |